EYP Croatia

Zagreb 2015 – 4. Regionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske

11937451_532074263607582_1077965803756120495_nZagreb 2015 – 4. Regionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske

04.prosinca 2015 – 06.prosinca 2015, Zagreb, Hrvatska

Četvrto regionalno zasjedanje Europskoga parlamenta mladih Hrvatske koje se održalo u Zagrebu u studenome prošle godine bilo je, i zasada jest, moje prvo iskustvo s EYP-em. Za zasjedanje sam prvo saznala od prijateljice iz Siska, u kojemu živi puno aktivnih članova, a potom se obavijest o tome proširila i mojim debatnim klubom, Bušmanima. Proučila sam o čemu je tu riječ i tako otkrila mali svijet odbora, svaki s dodijeljenim problemom kojim se bave te sam zagrizla udicu; znala sam da moram sudjelovati.

Prije samoga sastajanja prvoga dana, petka, iskreno me lovila trema. Iako se unaprijed sazna u kojem je tko odboru (u mojem je slučaju to bio ITRE, Odbor za industriju, istraživanje i energiju) i zapravo se moraš puno informirati o temi unaprijed, glavom su mi svejedno letjela pitanja poput „Što ako su svi pametniji od mene?“, „Što ako se zblokam i ne budem znala pričati na engleskom?“, „Što ako se više-manje svi poznaju i ja ostanem autsajder?“. No kada sam stigla pred hostel, našega glavnog sastajališta, skužila sam – svi osjećaju trtu. Nakon podužeg čekanja ispred hostela zbog registracija i nakon upoznavanja sisačke ekipe, krenuli smo prema našem drugome odredištu, Osnovnoj školi Petra Zrinskog. Nakon što smo upoznali sve chairove, odigrali nekoliko igara te otplesali neki čudan ples, napokon je došao trenutak da se sastanemo s odborima. Upoznavanje je bilo prilično zanimljivo i nadasve uzbudljivo jer smo morali igrati nemoguće igre poput dodavanja lopte ispod vrata drugome bez da koristiš išta osim glave i naravno, vrata. To je baš razbilo onu čudnu atmosferu kada upoznaš nekoga i samo stojiš i gledaš nju ili njega i ne znaš što reći i napraviti. I uglavnom, nastavili smo tako s takozvanim teambuildingom, no čak smo si i u pauzama međusobno prilazili i saznali dvije-tri stvari jedni o drugima. Popodne smo otišli na razgovor s gospodinom Kramarićem iz Hrvatske gospodarske komore. Iako smo očekivali razgovor o Hrvatskoj kao eco-friendly zemlji, zapravo smo saznali mnogo o nekim ciljevima Hrvatske u Europskoj Uniji i o Hrvatskoj gospodarskoj komori općenito, što nam je bilo iznimno nekorisno. Kada smo se vratili u školu dočekao nas je nov zadatak. Dobili smo jednu zapetljanu priču i trebali smo zajednički sastaviti ljestvicu od najnegativnijega do najpozitivnijega lika. Bili smo uvjereni da se tu zapravo testira naš moral i da ćemo na kraju saznati kako bi trebala izgledati prava ljestvica i zato smo pokušavali pogoditi kako bi trebala izgledati, no chairovi su nas ipak morali razočarati jer pravog odgovora nema – testirali su kako se ponašamo u grupi. Tako blago razočarani, umorni, ali i uvijek raspoloženi za zabavu, itreovci su krenuli u klub Klub. na druškanje za kraj prvoga dana.

12322478_1034059773327707_5013071586880656741_o

Drugi je dan započeo prerano, no definitivno je bilo vrijedno ustajanja kada i kokice, jer smo imali priliku odslušati predavanja predstavnika Ahmadija muslimanskog džamata iz Ujedinjenoga Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. Pričali su o aktualnome problemu, a to je povezivanje islama s terorizmom te nam čak i kroz citate iz samoga Kurana objasnili zašto je tome tako, odnosno zašto religija nema veze s terorizmom. Na kraju smo mi dobili priliku postaviti im pitanja i iznenađujuće puno toga nas je zanimalo, tako da, nažalost, na kraju nismo svi dobili priliku. No, hvala im još jednom na takvom zanimljivom predavanju i strpljenju da nas poslušaju te volji da nam pojasne stvari koje nismo znali. Nakon tog predavanja krenuli smo s radom na rezolucijama u V. gimnaziji. Kaže se da kad se male ruke slože sve se može i tako smo mi polako, ali sigurno složili rezoluciju našega odbora. Zaista smo se naradili jer smo nastojali da ponudimo realistična rješenja problema i da rezolucija prođe sljedećeg dana na generalnoj skupštini. Uz to, svatko je došao s hrpu ideja i zanimljivosti i htjeli smo ih sve inkorporirati. Nakon što smo mi, delegati, napravili svoj dio posla te se dogovorili oko sadržaja rezolucije, ostavili smo svoje drage chairove, Sanju i Tarika, da lijepo upakiraju rezoluciju te otišli na večeru u piceriju.

12314587_1035392409861110_2766225448217689057_o

I tako je došao taj dan koji smo cijelo vrijeme čekali, a to je dan generalne skupštine koja se održala u Staroj gradskoj vijećnici, blizu svima dobro poznatog Markova trga. Ulazak u vijećnicu obilježili smo, naravno, hrpom selfiea, a tako smo nastavili cijeli dan jer nije baš mala stvar biti tamo. Kada smo napokon ušli u glavnu dvoranu, odbori zauzeli svoje pozicije, bilo je vrijeme da šou počne, i to doslovno šou. Odbor po odbor predstavljao je svoju rezoluciju na temu koje se zatim debatiralo i koju se hvalilo, kritiziralo i branilo. Bilo je tu tihog „pljeskanja“ za vrijeme govora, bilo je dizanja pointova te ponekad i pomalo okrutnog kritiziranja. Sve u svemu jedno iskustvo popraćeno s puno smijeha. Cijelo je zasjedanje pratio i naš briljantan novinarski tim pa sada kao uspomenu imamo videe i slike na Facebooku (još uvijek čekam neku svoju dok govorim na mikrofon, hvala J). ITRE-ova je rezolucija prihvaćena, a tek dvije nisu dobile odobrenje većine delegata. Zadnji dan moga prvog zasjedanja završio je tako što smo Sveboru i Karlu, članovima EPMH koji su bili dio novinarskoga i organizacijskoga tima, glumili statiste u videu na temu borbe protiv korupcije za natječaj Želim drugačije na kojemu su dečki osvojili odlično drugo mjesto. Čestitam!

Ovo zasjedanje nije kraj mojega odnosa sa EYP-om; nakon njega mnogi su se od nas učlanili u EPMH. Sastajemo se nekoliko puta mjesečno te na tim sastancima slušamo anegdote veterana, pomaže se organizatorima drugih zasjedanja te se trudimo naći način da populariziramo parlament. Pa tako, evo, iz osobnog iskustva, preporučila bih ovo svakome tko prepoznaje da ima glas i osjeća potrebu da ga negdje izrazi, a pritom se i zabavi u ugodnom društvu!

 

12356810_1034487573284927_5151584650959785406_oDojmovi sa zasjedanja: Marija Grgurić

Glavne organizatorice zasjedanja: Anamarija Idžojtić, Petra Radić

 

%d bloggers like this: