EYP Croatia

Mladi Europarlamentarci u Londonu

MEP u Londonu

Europski Parlament Mladih Hrvatske još je jednom uspješno surađivao sa jednom od nevladinih udruga koje imaju svoje podružnice u Republici Hrvatskoj. Udruga je, u suradnji sa ogrankom Ahmadija (miroljubivi ogranak islama koji propagira mir, poštenje i uzajamno poštovanje među cjelokupnom populacijom) koji imaju sjedište u Zagrebu, osigurala da 10 članova EPMH-a posjeti 49. „Jalsa Salanu“ – međunarodno priznatu konvenciju Ahmadija koja se bavi propagiranjem miroljubivih poruka, rješavanjem problema vezanih uz islamistički fundamentalizam i ujedinjenjem članova konvencije u vjeri i molitvi, u periodu od 20. do 26. kolovoza u Londonu.
Iako nismo bili prva hrvatska delegacija koja je posjetila „Jalsa Salanu“, nismo bili pripremljeni za ono što će nas dočekati te smo, udobno smješteni u hotel „Holiday Inn“ malo izvan Londona, željno iščekivali odvijanje programa koji je trajao sveukupno 6 dana (4 dana same konvencije te dva dana posvećena razgledavanju Londona).
Povodom dolaska na mjesto događanja (koje je okupljalo oko 40 000 ljudi) cijelo smo vrijeme bili okruženi miroljubivim, gostoljubivim, uljudnim i vrlo prijateljski nastrojenim ljudima iz gotovo svakog kutka planete. U početku nam je osjećaj pripadnosti bio pomalo stran, jer je nas 15-ak svjedočilo nečemu što prije nismo imali priliku doživjeti – 40 000 ljudi drugačije vjeroispovijesti, običaja i razmišljanja od naših, ali ubrzo se toplina same konvencije i osjećaj pripadnosti proširio i na one najskeptičnije. 4 dana konvencije prošla su u pozitivnom ozračju prijateljskih ljudi, zanimljive (i vrlo ukusne!) hrane i brojnih intrigantnih predavanja – teološke i političke tematike. Posljednjeg dana same konvencije ugostio nas je i sam Khalifa – vrhovni poglavar Ahmadija, s kim smo proveli ugodnih sat i pol obavijeni razgovorom, pitanjima s naše strane te određenom dozom humora. Pozitivna atmosfera u cijeloj zajednici i konvenciji je ono što nas je najviše dojmilo jer nismo bili navikli na toliku dozu gostoljubivosti od naizgled potpunih neznanaca!
Posljednja dva dana konvencije proveli smo razgledavajući jednu od, ako ne i najzanimljiviju metropolu svijeta – London. Iako se prvotna skupina razdvojila u male frakcije vođene privatnim interesom, neupitno je da su ta dva dana u Londonu apsolutno ispunila svačija očekivanja. Kušavši ne samo stranu hranu nego i strane kulture svačiji je apetit bio nesumnjivo ispunjen.
U tih 6 dana naučili smo mnogo o stranim kulturama, stranom načinu života, hrani i običajima. Izloženost drugačijem načinu življenja i razmišljanja, apsolutno je pozitivno utjecala na svakoga od nas te nam je dodatno proširila već doista široke horizonte. Spuštenih i umornih glava rastali smo se na zračnoj luci „Pleso“ 26. kolovoza, nadajući da ćemo i sljedeće godine imati čast i priliku sudjelovati u veličanstvenoj 50. „Jalsa Salani“!

Napisao:
Tomislav Veble

%d bloggers like this: