EYP Croatia

Zagreb 2014 – 25. nacionalno zasjedanje EPMH-a

25. zasjedanje

EUROPSKI PARLAMENT MLADIH – PERSPEKTIVA JEDNOG DELEGATA
NSC Zagreb, 2014.

 

U Zagrebu je od 14. do 18. Svibjna 2014. održano jubilarno, 25. nacionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske. Sudjelovalo je više od 100 mladih ljudi uz Hrvatske, ali i iz BiH, Češke, Poljske, Srbije, Njemačke, Švicarske i drugih. Ovaj puta ćemo vam prenijeti iskustva jednog od delegata:

 

Kad imate 16 ili 18 godina, svijet se zaista ne vrti oko toga što jesu ili nisu problemi Europe. Barem ne za većinu te dobne skupine. Nitko ne razmatra kako napraviti pomak u društvu, što učiniti da svijet bude bolje mjesto, čemu na jednoj političkoj i ekonomskoj razini služi Europska Unija…
I to je sasvim u redu!

S druge strane, često nam govore da na mladima svijet ostaje, a nitko zapravo nas mlade ne pokušava staviti igdje blizu puta kojim trebamo ići. Svi nam govore kako ćemo sve saznati „jednog dana“, ali taj dan nikako da dođe.
Što se ovakvih projekata tiče, postoje dva načina na koji se može gledati sama uloga i provedba svega. Prvo dolazi ono čime te namame – putovanja, prijateljstva, bezbrojna iskustva, zabava, međunarodni ljudi, tematski partyji… A onda, malo po malo te nešto zanima, pa krećeš u internetsku potragu za odgovorima vezanim uz europsku problematiku i nesvjesno se do grla uvučeš u europske probleme. Tek tu ti postaje jasno da si pošten ovisnik o europskoj politici i da je tebi zaista stalo do toga u kojem će smjeru ovaj svijet krenuti.

 

%d bloggers like this: